Mercedes Forum Hrvatska
http://www.mercedesklub.net/forum/

Prekidac EC na konzoli
http://www.mercedesklub.net/forum/viewtopic.php?f=26&t=26329
Strana 1 od 1

Autor:  JamesBond [ Čet stu 23, 2017 10:22 pm ]
Naslov:  Prekidac EC na konzoli

Pozdrav,

imam par pitanja.

Zna li netko sto znaci oznaka EC na prekidacu koji pretpostavljam sluzi za paljenje klime. Kad stisnem nista se ne dogada (tek sam kupio auto pa neznam mozda fali plina).

Varira mi broj okretaja ventilatora od kabine. Zna li itko u cemu bi mogao bit problem. Auto je w202 1999 rucna klima.

Na krovu iznad retrovizora imam neki ventilator koji zuji. Cemu sluzi?

Zahvaljujem

Autor:  icokt [ Čet stu 23, 2017 11:04 pm ]
Naslov:  Re: Prekidac EC na konzoli

Prekidač EC uključuje tzv. "Economy mode", znači kada lampica na tom prekidaču svijetli uključen je "economy mode" i klima je ugašena. Ako ti i nakon pritiska na njega ostane svijetliti (klima se ne uključuje) vjerojatno fali plina, a moguće i da je neki drugi kvar na klima uređaju.

Što se tiče ventilatora kabine, ne znam jel on na modulu klime ima klasični prekidač s više pložaja za upravljanje ili ima potenciometar koji dalje preko elektronike regulira brzinu vrtnje. Ako je drugi slučaj, onda vjerojatno treba zamijeniti taj potenciometar.
Drugo što može biti je da zezaju otpornici na samom ventilatoru, no u tom slučaju uglavnom ili ventilator ne radi uopće ili radi samo na najvećoj brzini vrtnje. Odnosno u slučaju da ima potenciometar te se regulacija vrši preko elektronike, onda na ventilatoru uglavnom ima tranzistor koji se isto zna pokvariti.
Za ventilator će ti se javiti netko drugi, nadam se, pošto ja nemam direktno iskustva s W202.
:bye:

Autor:  camo33 [ Čet stu 23, 2017 11:09 pm ]
Naslov:  Re: Prekidac EC na konzoli

Senzor temperature u kabini.
Kad taj ventilatorić crkne dosta slabo regulira temperaturu u kabini.
Ako crkne senzor (čak i onaj vanjske temperature) onda ne radi ni grijanje ni hlađenje, stalno upuhuje neki mlačni zrak.

Autor:  JamesBond [ Pet stu 24, 2017 7:48 am ]
Naslov:  Re: Prekidac EC na konzoli

Ok. To znaci da ja imam automatsku klimu ili? Malo sam zbunjen. Imam ona dva kotacica za regulaciju temp i prekidac brzine ventilatora

Autor:  bubinho [ Pet stu 24, 2017 9:08 am ]
Naslov:  Re: Prekidac EC na konzoli

automatska klima si sama regulira jačinu puhanja ovisno o namještenoj temperaturi i temperaturi u vozilu..

w202 bi trebao imati u tom slučaju mali digitalni display

Autor:  JamesBond [ Pet stu 24, 2017 6:10 pm ]
Naslov:  Re: Prekidac EC na konzoli

Da to i ja mislim ali kako se onda pali klima tj kompresor na rucnoj klimi? Ja sam iskljucio EC dugme pa ispada da se meni kompresor stalno vrti ili? Prije sam imao auto s rucnom klimom koje je imalo dugme za paljenje kompresora odnosno klime pa me ovo malo buni. Meni klima na mercedesu ne hladi, uzrok kvara neznan rjesavat cu to prije proljeca, samo ne zelim da mi se kompresor vrti cijelu zimu.

Autor:  Merc-Benz [ Ned stu 26, 2017 10:31 am ]
Naslov:  Re: Prekidac EC na konzoli

Pretpostavljam da je kod tebe klima sa manuelnim komandama, ako imaju dva tockica sa kojima stelujes temperaturu i izmedju njih imas EC i rest. prekidace. Kao sto su kolege vec napisale, EC je ekonomicni rezim rada i kada je on upaljen-svijetli crvena lampica na prekidacu, kompresor klime ne radi-klima ne radi. Kada ne svetli crvena lampica na EC prekidacu, klima radi. Znam da to malo cudno djeluje kod Mercedesa.

Ima jedna stvar u vezi variranja brzine ventilatora. Kod mene je slucaj da kada tek upalim auto, sa upaljenom klimom i max. na grijanju, nekada se desi da varira brzina ventilatora u kabini-npr. ti okrenes na max. grijanje i max. ventilator, ali on ne duva na max. nego na svakom stepenu ima priblizno isti nivo rada. Kada se motor malo zagrije, ventilator radi normalno, i mijenja mu se brzina u zavisnosti od stepena na koji ga podesis. Pretpostavljam, da je ovo neki vid "zastite" i "regulacije", npr. da se ne bi zimi smrzavo u kabini kada podesis da radi grijanje, jer kada tek upalis auto i klimu, nema dovoljne kolicine toplote, a da ventilator radi na vecoj brzini on bi prakticno uduvavao hladan vazduh u kabinu. Nisam probavao da li se isto desava i kada tek upalim auto sa ugasenom klimom.

Citao sam po raznim forumima da je preporuka Mercedesa da se klima ne iskljucuje, tj. da ne ukljucuje se EC rezim rada. Navodno, Mercedes je projektovao da klima stalno radi, radi duzeg vijeka trajanja klime, da se ne bi desilo da usljed duzeg vremena ne paljenja prestane raditi kompresor, iscuri rashladni plin i slicno. Klima bi navodno trebala da radi samo kada je to neophodno. Npr. ako je podeseno grijanje, a motor je hladan, klima ce raditi samo dok se motor ne zagrije na dovoljnu temperaturu da zagrijava kabinu. Ako sam ja imao dobre informacije i ako sam dobro shvatio, ispada da je ovo klima sa manuelnim komandama i "automatskim" rezimom rada.

Autor:  JamesBond [ Uto stu 28, 2017 12:21 am ]
Naslov:  Re: Prekidac EC na konzoli

Ok hvala. Za prekidac mi je jasno sada.

Jos ostaje pitanje unutarnjeg ventilatora na stropu koji po mom istrazivanju po internetu sluzi za mjerenje unutarnje temperature. Da je klima automatska ima smisla.

Uglavnom za koji mjesec ide popravak klime i webasta da bude sve kako treba. Ako fali plina u klimi nadopunit cu je, provjerit curenje i promjeniti ulje u kompresoru ako se moze.

Strana 1 od 1 Vrijeme na UTC + 01:00 sata [LJV]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/