Sada je Uto svi 21, 2019 11:28 pm
Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1 post ] 
Dvostruka mjerila države prema vlasnicima oldtimera 
Autor Poruka
Mercedes ovisnik
Avatar korisnika

Pridružen: Čet lis 05, 2006 7:35 pm
Postovi: 1537
Ime: Mladen
Godište: 1958
DVOSTRUKA MJERILA HRVATSKE DRŽAVE PREMA VLASNICIMA OLDTIMERA

Jeste li ikad pokušali izvesti svoj oldtimer izvan hrvatskih granica, točnije u susjedne zemlje članice Europske unije? Vjerojatno ne treba posebno spominjati niti slučaj kad ste svoj oldtimer uvozili u Hrvatsku? Ovisno o njegovim tehničkim karakteristikama, kao i zemlji odakle je uvezen, taj uvoz bar što se tiče carinskih i poreznih davanja bio je poprilično financijski težak – minimalno 47% pa do preko 150% carinskih i poreznih davanja na procijenjenu vrijednost vozila. Bilo izvoz, bilo uvoz oldtimera, svaki ljubitelj starih vozila koji je imao ovakvih iskustva s hrvatskom državom vjerojatno je bio razočaran. No, sad nešto više o izvozu oldtimera u susjedne zemlje članice EU-a.

U razgovoru s voditeljem carinske ispostave u susjednoj Sloveniji došao sam do zanimljivih informacija. Spomenuti mi je službenik, naime, objasnio da susjedne zemlje koje su članice EU-a neće dozvoliti uvoz oldtimera starijeg od 50 godina iz Hrvatske u bili koju zemlju unije, ukoliko vlasnik nema odobrenje za iznošenje kulturnog dobra iz zemlje.

Što to znači?
Hrvatska je naime, izvijestila susjedne zemlje da bez spomenutog odobrenja koje izdaje Ministarstvo kulture – Uprava za zaštitu kulturne baštine, građanin RH ne može svoj odltimer stariji od 50 godina izvesti iz Lijepe naše. Drugim riječima – izvoz Vašeg oldtimera kojeg ste sami platili i država u tome nije sudjelovala niti lipom, neće se dopustiti.

Isti me slovenski carinski službenik uputio na Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, NN 69/99 koji je stupio na snagu u lipnju 1999. godine, te Pravilnik o uvjetima za davanje odobrenja radi iznošenja kulturnih dobara iz RH, NN 104/00 koji je stupio na snagu 1. siječnja 2001. godine. Upravo taj Zakon u članku 8. kaže da su kulturna dobra, među ostalim, i prijevozna sredstva koja su značajna svjedočanstva razvitka znanosti i tehnologije. Članci 67. i 68. pak objašnjavaju način iznošenja takvog dobra iz Republike Hrvatske, a Prvilnik regulira problematiku i propisuje što bi sve vlasnik trebao ispuniti kad želi izvesti kulturno dobro iz zemlje. Pravilnik propisuje i koji se obrasci pritom moraju ispuniti, a ukoliko izvoz oldtimera učinite bez odobrenja ili suprotno odobrenju nadležnog tijela, mogli biste dobiti novčanu kaznu od 50 tisuća do 500 tisuća kuna, kaže članak 115. No, isti Zakon u članku 24. spominje i prava vlasnika kulturnog dobra, a prava se odnose na porezne i crinske povlastice prema posebnom zakonu.

I što sad?
U potrazi za pravim odgovorom obratio sam se Ministarstvu kulture; od glasnogovornika pa do osoba zaduženih za ovu problematiku. Nitko mi nije znao objasniti koja su to prava i povlastice u korist vlasnika oldimera niti znaju kako ih iskoristi. I dalje ostaje činjenica da prilikom uvoza oldtimera hrvatska država na ime carinskih i poreznih davanja ubire između 47 i 150% na procijenjenu vrijednost vozila. No, kad se oldtimer izvozi, država funkcionira na principu jednoumlja – oldtimer je kulturno dobro RH i da ga izvezete, trebate našu dozvolu!

Situacija je jasna: dvostruka mjerila i u ovom slučaju pokazuju se kao način funkcioniranja naše države. Vlasnika oldtimera treba opelješiti kad oldtimer uvozi, a kad ga izvozi treba ga maltretirati raznim dozvolama. O pogodnostima ili povlasticama bolje je i ne pitati – ta je odredba samo u zakonu. Tragedija je što zakone nema tko provoditi onako kako se to čini u drugim zemljama.

Željko Kekić - www.mreznica.hr/oldtimer/


Uto sij 16, 2007 9:03 pm
Profil Šalji privatnu poruku E-mail MSNM/WLM
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].   [ 1 post ] 

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF.
phpbb.com.hr